Donatie met tegenprestatie

Naast initiatiefnemer van deze stichting ben ik sinds 2019 gecertificeerd rouw en verlies begeleider. In 2020 ben ik gestart met de opleiding holistisch coach en wandelcoach.

Verliesbegeleider & coach voor ouders

Ik begeleid en coach volwassenen die te maken hebben met een ingrijpende verlieservaring. Meestal zijn dat ouders of naasten/mantelzorgers met een (zware) zorgtaak voor een dierbare.

Informatie voor zorgprofessionals

Ik geef trainingen en presentaties aan zorg professionals en studenten die een zorg- of welzijn opleiding volgen. In mijn presentaties combineer ik persoonlijke ontboezemingen met professionele inzichten over levend verlies. Vraag informatie of een offerte aan >>

Alle opbrengsten uit deze activiteiten* komen volledig ten goede aan Stichting de Wereld van Anna Sophie. *m.u.v. reiskosten
Benieuwd met wie ik samenwerk? Scrol dan even verder. 

Naasten ontzorgen

Als ouder, partner, broer, zus of familie van iemand met een intensieve zorgvraag kan er veel op je afkomen. Je zit in een doe-modus en bent vooral aan het “overleven”. Misschien merk je dat je over je grenzen gaat en dat omstanders jouw emoties niet altijd goed begrijpen.

Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht is voor naasten. De zorg en (emotionele) begeleiding is vooral gericht op de zorgvrager zelf. Terwijl de (emotionele) impact voor het hele gezin ontzettend groot is.

Levend verlies

Met het besef dat je kind ‘anders’ is verlies je een verwachting. Hoe je daar op reageert is voor iedereen anders. Je kunt je lamgeslagen voelen, geschokt of verdrietig. Of juist boos. Alles door elkaar. Er zijn geen goede of slechte gevoelens.

Ik zie veel ouders in een overlevingstand schieten. Een hele logische en herkenbare reactie. Je gaat op zoek naar informatie, diagnoses en je regelt de zorg. Je moet door. Je gaat door. Maar eigenlijk ben je aan het “overleven”.

De omgeving vind het knap dat jij het hebt “verwerkt”. Ondertussen stel jij voortdurend je verwachtingen bij en ervaar je terugkomende gevoelens van verdriet, boosheid, uitputting en rouw om een verlies dat nooit eindigt.

We noemen dit gevoel ‘levend verlies.’ Anders dan bij rouw bij een overlijden gaat levend verlies over chronisch rouw: verdriet om een verlies dat nooit eindigt. Aan jou de taak om het te integreren in je leven. 

Maar wat betekent dat precies voor jou? En hoe doe je dat eigenlijk? Het begint met (weer) voelen. Stilstaan. Erkennen. En leren begrijpen dat je levenslang tussen verlies naar herstel meandert. Ik ben de laatste die zegt die je het moet verwerken (afval verwerk je), accepteren of rouwprocessen moet doorlopen. 

Probeer goed te voelen in plaats van je goed voelen

Ik vind dat voor jezelf kiezen geen luxe is, het is de basis. Je kunt alleen voor iemand zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Oke, een understatement. En toch doen “wij” er niet zoveel mee. Totdat het te laat is. 

Maar soms lukt het niet alleen. Of weet je niet zo goed hoe. Denk je dat je geen tijd hebt. En daarom help ik je graag. Want de reis maak je zelf, maar niet alleen. 

Neem gerust contact met mij op via info@dewereldvanannasophie.com dan nodig ik je uit voor een gesprek via de telefoon of teams. (vrijblijvende gratis intake / max 30 minuten)


Organisaties waaraan ik verbonden ben (geweest)

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Programma Volwaardig leven –  (2019 – heden)

 1. Deelnemer aan een klankbordgroep om samen met andere ervaringsdeskundigen input te geven over beslissingen uit het programma.
 2. Pilot 5 Bondgenoten van naasten. 
  Training aan gespecialiseerde cliëntondersteuners uit diverse zorgkantoren. Onderwerpen:
  -Betekentis chronische rouw (levend verlies) voor het gezin die zij ondersteunen.
  -Rouw bij migratie.
  -Verliessupport
 3. Mede-interviewer voor een verhalenbundel van uiteenlopende verhalen van mensen met een beperking.

Bijdrage in documentaire over Levend verlies van Journaliste Miranda van Dijk
– RTV Oost

Bijdrage in de documentaire Levend Verlies; van droom naar werkelijkheid.
In drie afleveringen volg je de ouders van Merijn, een jongen met een ernstig meervoudig handicapt. Ik geef in de docu toelichting als rouw en verlies begeleider.


MantelzorgNL (voorheen MEZZO) ( 2018 – heden)
MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste.
Als voorlichter / gastspreker vertel ik mijn ervaringsverhaal. Daarnaast verschijnt er maandelijks een blog over ons leven als mantelzorger voor Anna Sophie.


Stichting Downsyndroom

 1. Sinds januari 2014 ben ik als kerncoördinator -regio Overijssel- betrokken bij de stichting Downsyndroom om nieuwe ouders te begeleiden.
 2. Initiatiefnemer van een nieuwe rubriek in het magazine Down+Up van de SDS. (2018)
  Het item Down+++ gaat over kinderen/volwassenen die naast het Syndroom van Down te maken hebben met meerdere (complexe) handicaps. Ik schrijf regelmatig zelf columns over dit item.
 3. Samen met (17) andere belangenorganisaties, ben ik vanuit de SDS betrokken bij het programma Gehandicaptenzorg en Complexe zorg – van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  Lees meer hierover in een blog>

Aangepaste Vakantie gids  (2018 – 2020)
Vakanties voor mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap of mensen die chronisch ziek zijn.
Een keer maand lees je over onze vakantie- en vrije tijd belevenissen op de website, nieuwsbrief of op de socials van de AVG.


Stichting Philadelphia   (2019)
Ondersteuning voor mensen met een beperking
Als ervaringsdeskundige dacht ik in 2019 mee in de informatiebehoefte als ouders van een zorgintensief kind, voor het ontwikkelen van een online Ontmoetingsplein voor ouders: https://www.sophi.online/ 


Kan ik iets voor jou betekenen of ben je benieuwd naar de tarieven? Neem dan gerust contact met mij op via info@dewereldvanannasophie.com

Hartelijke groet,

Stephanie van Witzenburg.