Zorgavonturen

Dit was ons jaar

Een jaar met sociale afstand. In quarantaine met je gezin of alleen. Hoe groot is het verschil met ons “normale leven” met Anna? We ontdekten dat we de Covid-19 maatregelen min of meer al jaren toepassen tijdens de dagen dat we voor Anna zorgen. Het grote verschil is nu, dat íedereen in quarantaine zit. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het maakt ons wereldwijd lotsverbonden.

Ons gezin
Doordat Anna Sophie een lange tijd thuis kwam te zitten zonder extra zorgondersteuning, kwamen we met ons gezin in een soort overlevingsstand. Alles draaide volledig om de zorg en ritme van Anna. We realiseerden ons temeer hoe waardevol de (ambulante) begeleiders van Anna Sophie zijn. Ode aan jullie. Ode aan de zorg!

Ook voelde ik hoe belangrijk het is om als ouder van een zorgintensief kind juist extra goed voor jezelf te zorgen. Een veel gehoorde opmerking die pas binnenkomt wanneer je aan den lijve ondervindt wat er gebeurt als je het niet doet.

Om op te laden, maakten we dit jaar veel wandelingen door de natuur. Tijdens de eerste lockdown trokken we ons een aantal weken terug op een natuurcamping en vonden we de rust door ons af te zonderen van alle negatieve berichtgevingen. We gingen “gezapig cocoonen”. En tussen de lockdown door, trokken we op goed geluk bijna 5 weken met ons gezin in de caravan door Frankrijk.

Onze reisverhalen heb je wellicht gevolgd via Instagram #annawashierenwijook
En tijdens de zomervakantie vroeg ik mezelf af of het nog steeds zinvol is en goed voelt om over onze persoonlijke ervaringen te schrijven. Het antwoord was volmondig “ja!” De verhalen blijken andere ouders te inspireren, het verbindt, geeft hoop en betekenis.

Stichting de Wereld van Anna Sophie
Ondanks het Covid-19, wisten veel nieuwe mensen het online platform van Stichting de Wereld van Anna Sophie te vinden. Hierdoor bereikten we nieuwe geïnteresseerde ouders voor het ouderinitiatief: het samenbouwen van een (t)huis voor jongvolwassenen met een (zeer) ernstig meervoudige beperking.

Ook maakten we dit jaar onze plannen voor het opzetten van een woonvorm (ouderinitiatief) bekend aan gemeente Zwolle.

Samen met het bestuur besloten we dit jaar niet actief nieuwe donateurs te werven. We vonden het niet gepast vanwege de (economische) gevolgen van Covid-19. Ondanks dit besluit hebben we toch een aantal prachtige giften en nieuwe vrienden van Anna Sophie mogen verwelkomen. En daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!

Wil je ons ook steunen? Lees dan hier even verder.


Nog meer missies
Dit jaar heb ik me zowel landelijk als lokaal ingezet voor nog twee mooie missies: een inclusieve samenleving en het belang om naasten te ontzorgen. Het begint bij (h)erkenning en bewustwording bij beleidsmakers, bestuurders en zorg professionals door te kijken door de ogen van de naasten.

Rouw en verliesbegeleiding
Ik schreef dit jaar regelmatig over levend verlies. Het leven met een kind met een beperking voelt immers (soms) als een emotionele achtbaan zonder rem. Dat realiseer ik me als moeder, maar als ook wanneer ik als rouw en verliesbegeleider andere ouders en zorg professionals mag helpen om even stil te staan bij deze emoties.

Zo ging ik dit jaar (online) in gesprek met gespecialiseerde cliëntondersteuners over de betekenis van chronisch rouw in gezinnen die zij ondersteunen. Ook werkte ik mee aan een prachtige documentaire over Levend Verlies.

Alle opbrengsten naar de Stichting
In het nieuwe jaar gaan we door met deze activiteiten. Alle opbrengsten hieruit schenk ik volledig aan Stichting de Wereld.

Meer plannen voor 2021
We gaan samen met de zorgprofessionals aan de slag met communicatie. We willen Anna beter leren begrijpen zodat ze minder vaak gefrustreerd en boos raakt.

Voor Stichting de Wereld van Anna Sophie gaan we actief op zoek naar mede kartrekkers.

En zelf ga ik me het komend jaar verder verdiepen in lichaamsgerichte therapie.

Tot slot..
Voor nu wil ik jou graag bedanken als volger, vriend of donateur. Dankzij jou kan ik de kennis over het leven met een gehandicapte dochter delen en bouwen we samen een (t)huis voor jongvolwassenen met een (zeer) ernstig meervoudige beperking. Ik wens je een gezond en liefdevol 2021!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s