levend verlies

vroeggeboorte

Vanavond – zondagavond 11 november- gaan we even terug naar juli 2013. Kruispunt geeft om 23:10 uur op NPO 2 een inkijkje op de afdeling waar zieke en veel te vroeg geboren kindjes liggen. Het beloofd een persoonlijk verhaal te worden van documentaire maker en vader Olaf Koelewijn samen met zijn zoon Casper. (12)

Zoveel verhalen op een plek waar iedere dag wordt gerouwd en gevierd.
Bij mij roept dit de volgende herinnering op…

Isala Ziekenhuis Zwolle. 21 juli 2013. Helse pijnen. Felle lampen. Onbekende mensen in witte jassen. En Ivo. Een nat roodachtig wezentje ligt enkele seconden, misschien minuten in bubbeltjesfolie gewikkeld op mijn buik. En dan is het stil. Een uur lang…

Ik kijk op de kok voor me. Het is 03:15 uur. Precies 32 weken zwanger. Althans, dat was ik, nu ben ik leeg. Mijn tanden klapperen van de kou. In mijn hoofd galmen de woorden na die ik net heb gehoord: NICU, High Care, Neonatologie, Couveuse. Ze hebben nog geen betekenis. En dan is er plots oorverdovende muziek. Het zit in mijn hoofd.. Het wordt langzaam licht buiten. Er zitten twee duiven op het balkon. Ik ben alleen. En ik ben in shock.

Het alarm bij ademstilstand… Ze staan voor eeuwig in mijn geheugen

Pas veel later zit ik op een tuinstoel. De shock heeft plaatsgemaakt voor een verdoofd gevoel wat maanden zal aanhouden. De baby voelt nu nog niet als mijn baby. Mag ik haar vasthouden? Aanraken? Ik weet het niet precies. Ze ligt aan talloze draadjes en ik heb gehoord dat aanraken haar onrustig kan maken of zelfs pijnlijk kan zijn.

‘Shhhst. Stil maar. Ja ik weet het, ik weet het’ sust de verpleegkundige. Behendig en kalm maakt ze de baby los van de talloze draadjes. Er gaat een alarm af. Automatisch kijk ik naar de monitor. Ik sla mijn armen om mijn ontblote bovenlichaam. Ik voel me onwenning, zo half naakt op een tuinstoel. Gelukkig staan er witte schermen om ons heen. Daarachter staan andere couveuses. Hier houden ze zieke of te vroeg geboren baby’s in leven. Zonder te weten welke consequenties dat heeft voor de kindjes in de toekomst. Iedere seconde telt hier. Hier wordt gestreden, gerouwd, en gevierd.

Dan legt de verpleegkundige de baby tegen mij aan. De eerste keer. Haar billetjes passen precies in mijn rechter handpalm. Met mijn andere hand houd ik haar rug vast en leg haar voorzichtig tegen mijn borst. Ze voelt warm en een beetje plakkerig. ‘Even wachten hoor’, de verpleegkundige buigt wat onhandig over mij heen. De pen in haar borstzak drukt tegen mijn gezicht. Ik houd mijn adem in. ‘Ik zet de stoelleuning wat lager’, hoor ik haar zeggen. Door gebrek aan buikspieren, lukt het me niet om mijn gewicht van de stoelleuning af te halen. We schieten naar achteren. Dan koppelt ze de baby weer vast aan de apparatuur. Een half uur lang zit ik doodstil en onafgebroken naar de monitoren te staren om te kijken hoe het met de baby gaat.

De tuinstoel, de geur van het desinfectie middel, de onafgebroken piepjes, het alarm bij een dip door een ademstilstand… Ze staan voor eeuwig in mijn geheugen.

Enkele weken nadat ik Anna Sophie voor het eerst op een tuinstoel mocht vasthouden, ging de sloopkogel door dit ziekenhuis. Het Isala verhuist naar het naastgelegen nieuw gebouwde ziekenhuis. Geen tuinstoelen meer, geen grote afstand tussen de verloskamers en de High care en NICU. Er schijnen zelfs camera’s geplaatst te zijn op de couveuses om je kindje ook thuis te kunnen volgen.

Anna Sophie kwam met 32 weken en ruim een kilo ter wereld. Het is heel aannemelijk dat de oorzaak van alle extra beperkingen naast het Syndroom van Down, aan de vroeggeboorte zijn te wijten. Onderzoeken hiervoor lopen nog, maar zijn voor ons met de jaren steeds minder belangrijk geworden.

Ze leeft! Ze heeft het dankzij de goede zorgen van het Isala overleeft.
En dat is alle wat telt!

Kijk hier de docu terug….

https://www.kro-ncrv.nl/kruispunt/seizoenen/seizoen-2018/watistevroeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s